ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ (ΚΟΙΛΙΟΜΕΓΑΛΙΑ);
Κατά την υπερηχογραφική εξέταση β’ επίπεδου, ελέγχεται το κρανίο και ο εγκέφαλος του εμβρύου και ταυτόχρονα αξιολογείται το μέγεθος των πλάγιων κοιλιών του εγκεφάλου. Η αξιολόγηση του μεγέθους τους γίνεται βάσει μέτρησης της απόστασης των πλάγιων τοιχωμάτων του οπίσθιου και πρόσθιου κέρατος των πλάγιων κοιλιών. Διατεταγμένη κοιλία ορίζεται όταν αυτή η απόσταση αυτή είναι μεγαλύτερη από 10mm.
Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται περίπου στο 1% των κυήσεων και μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη, που είναι και η πιο συχνή.
Η διάταση ταξινομείται σε ήπια (10-14mm) και σοβαρή (>15mm).
Προγεννητικά διαγνώσκεται υδροκεφαλία στο 0,2% των κυήσεων, όταν αυτή η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 15mm.
Η διάταση των κοιλιών του εγκέφαλου ενός εμβρύου αποτελεί έναν χρωμοσωμικό δείκτη μέτριας βαρύτητας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αμνιοπαρακέντηση για να διερευνηθεί ο καρυότυπος του εμβρύου.
Επίσης, η προαναφερόμενη κατάσταση μπορεί να συσχετίζεται με δισχιδή ράχη (μια σοβαρή πάθηση της σπονδυλικής στήλης), όταν η ανατομική αρχιτεκτονική και το μέγεθος της παρεγκεφαλίδας δεν εμφανίζονται φυσιολογικά. Επιβάλλεται, λοιπόν, λεπτομερής έλεγχος της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.
Επιπρόσθετα, μπορεί να συσχετίζεται με αρθρογρίπωση, μια πάθηση των αρθρώσεων του εμβρύου, οπότε και πάλι προτείνεται λεπτομερής έλεγχος.
Πιθανή περιγενετική λοίμωξη, επίσης, συνιστά αιτία για πρόσθετες εξετάσεις και αιματολογική εξέταση TORCH, καθώς συσχετίζεται με λοίμωξη από Τοξόπλασμα (Toxo) και Μεγαλοκυτταροϊό (CMV).
Τέλος, εφόσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται σοβαρή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία του εμβρύου για επικύρωση της διάγνωσης αλλά και για ανίχνευση συνοδών ευρημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Έχει διαπιστωθεί ότι στο 90% των εμβρύων με ήπια διάταση, η έκβαση είναι ικανοποιητική και στη συνέχεια της ζωής τους τα παιδιά αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, χωρίς κανένα μαθησιακό πρόβλημα. Ενώ, στις περιπτώσεις διάτασης σοβαρού βαθμού το ποσοστό τον παιδιών που εμφανίζουν διανοητική καθυστέρηση κυμαίνεται από 30 έως 70%, ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης.