TI EINAI H ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (ΟΠΙΣΘΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ);
Κατά την υπερηχογραφική εξέταση β’ επίπεδου, ελέγχεται το κρανίο και ο εγκέφαλος του εμβρύου και ταυτόχρονα αξιολογείται το μέγεθος της οπίσθιας δεξαμενής του εγκεφάλου βάσει της απόστασης από τον σκώληκα της παρεγκελίδος έως το έσω τοίχωμα του ινιακού οστού του κρανίου. Διατεταγμένη οπίσθια δεξαμενή ορίζεται όταν αυτή η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 10mm και συχνά συνυπάρχει με διάταση των πλαγίων κοιλιών του εγκεφάλου.
Η ύπαρξη διάτασης συνδέεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ωστόσο η συσχέτιση είναι ισχυρότερη όταν συνυπάρχει α) με διάταση των πλαγίων κοιλιών του εγκεφάλου ή β) με άλλες δομικές ανωμαλίες ή χρωμοσωμικούς δείκτες.
Η διάταση των κοιλιών του εγκέφαλου ενός εμβρύου αποτελεί χρωμοσωμικό δείκτη μέτριας βαρύτητας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αμνιοπαρακέντηση για να διερευνηθεί ο καρυότυπος του εμβρύου.
Επίσης, η προαναφερόμενη κατάσταση μπορεί να συσχετίζεται με το σύνδρομο Dandy Walker, όπου ο σκώληκας της παρεγκεφαλίδας έχει μερική ή ολική υποπλασία.
Ωστόσο, η διάγνωση αυτών των δυο καταστάσεων είναι σχετικά εύκολη, εφόσον εξεταστεί υπερηχογραφικά με προσοχή η παρεγκεφαλίδα.
Τέλος, όταν η διάταση είναι μεγάλη μπορεί να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία του εμβρύου για επικύρωση της διάγνωσης αλλά και για ανίχνευση συνοδών ευρημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Έχει διαπιστωθεί ότι στο 92-100% των εμβρύων με μεμονωμένη διάταση της οπίσθιας δεξαμενής, η έκβαση είναι ικανοποιητική και αργότερα τα παιδιά αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, χωρίς κανένα μαθησιακό πρόβλημα.