ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΟΝΗΡΗΣ ΟΜΦΑΛΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ (ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ 2 ΑΓΓΕΙΩΝ);
Φυσιολογικά, ο ομφάλιος λώρος αποτελείται από 2 ομφαλικές αρτηρίες και μια ομφαλική φλέβα. Εφόσον λείπει η μία από τις δυο ομφαλικές αρτηρίες, πρόκειται για διαμαρτία γνωστή ως μονήρης ομφαλική αρτηρία, η πιο συχνή ανωμαλία που μπορεί να εμφανίσει ένας ομφάλιος λώρος ή ένα έμβρυο. Η απουσία της μιας ομφαλικής αρτηρίας οφείλεται είτε σε αγεννεσία της, είτε σε ατροφία της και έχει συχνότητα εμφάνισης 0,2-1% στο σύνολο των κυήσεων.
Η ανίχνευση της προγεννητικά μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα από το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας. Επίσης, μπορεί να διαγνωστεί κατά το υπερηχογράφημα β’ επίπεδου.
Υπερηχογραφικά, μπορεί να απεικονιστεί είτε με εγκάρσια διατομή του ομφαλίου λώρου, όποτε και απεικονίζονται μόνο 2 ομφαλικά αγγεία (μια ομφαλική αρτηρία και μια ομφαλική φλέβα), είτε με Doppler υπερηχογραφία και με την χρήση χρώματος (color Doppler), οπότε απεικονίζεται η μία εκ των δύο ομφαλικών αρτηριών κατά την είσοδο του ομφάλιου λώρου στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. [image sua]
Όταν διαγιγνώσκεται μεμονωμένα, δεν συνδέεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ωστόσο, αυξάνεται ο κίνδυνος συγγενών καρδιοπαθειών, διαμαρτιών των νεφρών και υπολειπομένης ανάπτυξης του εμβρύου στα επόμενα στάδια της κύησης. Έρευνες αναφέρουν ότι το 20% των νεογνών με μονήρη ομφαλική αρτηρία εμφανίζουν κάποια διαμαρτία, συνηθεστέρα από το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό (ατρησία οισοφάγου) και το ουροποιητικό σύστημα.
Γι’ αυτό και η διάγνωση της κατά την υπερηχογραφική εξέταση στο δεύτερο τρίμηνο μας ωθεί να ελέγξουμε λεπτομερώς το έμβρυο αλλά και να συστήσουμε εμβρυική καρδιοϋπερηχογραφία από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο και υπερηχογράφημα αναπτύξεως-Doppler κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.